neděle 27. března 2016

Tahle píseň ti změní život

V originálu vyšlo také v roce 2013.
V USA kniha zaznamenala celkem
úspěch, dokonce má svůj trailer:
www.youtube.com/watch?v=lmYeS4PykN0

Tahle píseň ti změní život 

Kniha: Tahle píseň ti změní život
Autor:  Leila Sales 
Nakladatelství: CooBoo 2013
Překlad: Magdaléna Stárková
Počet stran: 248
Leila Sales už má ve svých
31 letech na kontě několik knih.
V češtině existuje zatím jediná.


Muzika není hodina dějepisu: Nemusela jsem memorovat seznam dat a faktů, stačilo, že jsem ji měla ráda.

Knížka je o šestnátce Elise. Muzika je Elisin základ, který ji utváří, předurčuje. Tak jako kdysi mě, jistě také autorku Leilu, mnohé z děvčat, která znám…Elisa z ní těží, tak jako květiny z vláhy a světla. Ty překrásné, křehké a zranitelné organismy. Jak moc jim v současné době lidé škodí…



Každá kapitola začíná citátem z písničky. Můžeme z něj vytušit téma textu, poznat Elisin hudební vkus, nebo si tuto píseň pustit, nechat se jí inspirovat, zapřemýšlet o ní. Lidé dnes už jen málo čtou básně. Ale naštěstí o to více poslouchají dobré písně. Elisa už od svých šesti let. Přivedl ji k tomu její táta, muzikant a znalec dobré hudby. První kapitolu třeba uvádí celkem nicneříkající útržek z jinak krásné romantické písně Wonderwall od Oasis. Kdo ji zná, ví, že je o lásce, důvěrnosti, pochybách. „Už dávno ti mělo dojít, co nemáš dělat…“ To není rada ani výtka. To je součást láskyplného vyznání skrytého v hymně roku 1995:
… I said maybe
You're gonna be the one that saves me
And after all
You're my wonderwall…
A pro ty, kteří by rádi znali snazší cestu za Elisinými hity, nabízím odkaz na autorčiny webovky s playlistem: http://leilasales.com/books/this-song-will-save-your-life#


Také Elisa neznala svou cenu. Je tak jiná, zvláštní, nepovšimnutá, že skoro až začne věřit sociometrickým hvězdám, které s ní sdílejí vesmír, že je totální outsider, looser, nic. Elisa je osamělá, zneuznaná, a to musí být peklo pro každého, natož pro náctiletou dušičku bez životních zkušeností, které by ji zocelily. Zkouší to všelijak. Nejdříve se pokouší splynout, zapadnout: nastuduje si módní hity, chování spolužáků, co jsou in, ale ani to jí nepřinese kýženou odezvu. Potom si také malinko pohrává s myšlenkou na smrt, nebytí. Vždyť beztak neznamená nic. Nic z ničeho vzejde. Jenže tak, jako vesmír prý vznikl z ničeho, má se také Elise převrátit život naruby. K velkému třesku dojde spíše náhodou: při tajné noční toulce Elisa zapadne do undergroundového klubu Start, kde nalezne přátelství, lásku, uznání i smysl života. Elisa se prostě musela dostat až na dno, aby se měla od čeho odrazit. A její start byl poměrně dost rychlý, dokonce vedl k jednoznačnému vítězství nad povrchností a neférovostí, kvůli které se Elisa tolik natrápila. Elisa se stala hvězdou, ale svou výhru si vybrala spíš ve formě ponaučení. 
Vlastně to je hlavní myšlenkou knihy: jediná bytost může mít mnoho podob, záleží, kdo se dívá. Rodiče vidí pečlivou cílevědomou a pohodovou introvertku, protože jim se těžko svěříte, že vás spolužáci deptají a ponižují a neuznávají, ať děláte možné i nemožné. Spolužáci se strefují do snadné oběti. Má spoustu vad na kráse: nenosí vysoké podpatky, poslouchá divnou muziku, rozumí matematice, nikdy neměla kamarády. Pak jsou tu ale lidé, o kterých jste nevěděli, že existují. Oceňují vaši jedinečnost, zajímají se o vás, pomáhají. Těm se říká přátelé. Nejdůležitější ale je, jak se vidíme sami. Elisa už se zrcadla bát nemusí. Jako uznávaná DJka má být na co hrdá, protože zúročila své nadání. Naučila se rozpoznat faleš a přetvářku, ale i důvěřovat ostatním i sobě.

Někdy musíte dopadnout až na dno, abyste se měli od čeho odrazit. První lásky, zklamání, ponížení, nepochopení, to potkalo mnoho z nás. Muselo, abychom dospěli. I Elisa se tím vším musí probrat sama. Kdo nepoznal zlo, neumí si vážit dobra.  „Myslíte si, že je tak jednoduchý se změnit. Říkáte si, že je to v poho, ale není. Je pravda, že se věci pořád mění: kupujou se nový gauče, kluci vás opustí, objevíte novej song, na těle se vám objeví jizva, která vám zůstane do konce života. A v každým z těch momentů se měníte i vy, měníte pozice, ale pořád se vracíte k tomu, kdo doopravdy jste, jako se tanečník vrací pořád na stejný místo na parketě. Protože ať se děje, co chce, pořád jste to vy: krásní a zranění, známí, ale nepoznatelní. A to je víc než dost.“

Citáty z knihy: 

Vždycky jsem si myslela, že když udělám něco výjimečného, budou mě mít lidi rádi. Ale to byla chyba. Nic neodradí ostatní tolik jako výjimečnost." 

" Říkáte si, že je tak jednoduchý se změnit, říkáte si, že je to v poho, ale není. Vím to, protože jsem to zkoušela."

Po dvou týdnech se naši rozhodli, že jsem připravená vrátit se do světa venku. Netuším, jak na to přišlo, protože já měla odjakživa pocit, že na svět nebudu připravená nikdy"

Knihu doporučuji teenage čtenářkám. Ode mě dostává 7 bodů z 10. Kladně hodnotím příběh, čtivost, odkazy na dobrou muziku, ubírám za jednoduchost a nevyužité možnosti, jak téma lépe uchopit. Osobně bych dala více prostoru hloubce textů, které Elisa skrze hudbu poznává.


V recenzi jsou uvedeny citace z českého vydání knihy a jsou použity obrázky z volně dostupných internetových zdrojů.

Žádné komentáře:

Okomentovat