neděle 5. června 2016

Stalkerka vs hypnotizérka

Kniha: Zamilovaná hypnotizérka
Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: Ikar 2016
Překlad: Šárka Kadlecová
Počet stran: 424
 
Kdysi mi brácha vyprávěl, jak si prověřuje na sociálních sítích své zákazníky, se kterými coby obchodní zástupce jedná. Pokouší se získat informace o jejich rodině a zájmech, aby snáze našel témata pro přátelskou konverzaci a naklonil si klienty na svou stranu. Přišlo mi to chytré, ale jaksi nepatřičné, neupřímné, podlé…Od té doby si hlídám vlastní profil na sociálních sítích, nemám tajnosti, které bych nerada sdělovala světu, ale mé soukromí je pro mě důležité, tím spíš, že do něj spadají také mí blízcí, o kterých nemám právo prozrazovat víc, než sami chtějí. Stalkovat ve veřejných profilech ale není všeobecně chápáno jako nějaké zlo, naopak, sám uživatel sociálních sítí je zodpovědný za to, jak si informace o sobě samém pohlídá.  K dnešnímu způsobu komunikace s druhými to už jaksi patří…Stalker je tak trochu každý zvědavec, který slídí po zajímavostech ze života jiných.
Výsledky výzkumu v USA

Za stalkera v pravém slova smyslu je však považován takový člověk, který svým pronásledováním svou oběť tyranizuje, obtěžuje, vzbuzuje v ní strach. Je to patologická posedlost, psychologická hra, která vykazuje znaky závislostního jednání. Od roku 2010 je stalking  považován za trestný čin také v ČR. Stalker svou oběť stopuje, kontaktuje telefonicky i písemně, tajně vstupuje do jejího bytu, zanechává po sobě stopy…V Česku se prý s takovým chováním setkala každá čtvrtá žena, stalking se však nevyhýbá ani mužům (podle výzkumu agentury Commservis z roku 2011). Dopouští se jej nejčastěji bývalí partneři, zhrzení milenci či odmítaní nápadníci.


Stalking musí být strašný. Zřejmě i proto, že stalkeři své důvody pro toto jednání považují za strašlivě závažné. Australská spisovatelka Liane Moriarty se nad tímto problémem zamyslela ve své knize Zamilovaná hypnotizérka. V ní nám představila typickou kladnou a sympatickou postavu duchovně založené, samostatné, naprosto pozitivní a vstřícné hypnoterapeutky Ellen, která svou práci bere vážně a  která svou profesi chápe jako naplnění své přirozené potřeby pomáhat. Jakmile se začneme dozvídat podrobnosti  o jejím rozvíjejícím se vztahu s vdovcem Patrickem, tušíme, že do hry vstupují dvě nová témata: Patrickův vztah k zesnulé ženě a Patrickova stalkerka Saskia. Ellen bude nucena prověřit svůj nový (a zároveň první vážný) vztah, navázat vztah s Patrickovým malým synem a stát se mu matkou, získat důvěru Patrickovy rodiny. Ellen trápí spousta pochybností o tom, jaký Patrick doopravdy je a zda se už vyrovnal se smrtí své ženy. Existence neodbytné Saskie ji nepříjemně znepokojuje, zdá se totiž, že se jedná o inteligentní a za normálních okolností příjemnou ženu. Patrick s ní žil nějakou dobu po smrti své ženy a ona se mu stala oddanou partnerkou a pečlivou opatrovatelkou malého Jacka. Co mohlo její obsesi vyvolat? Něco, co spustil sám Patrik? Dá se její pronásledování považovat za projev pomsty za rozchod, nebo je to jenom opakovaný zoufalý impulsivní pokus dořešit něco neukončeného, neuzavřeného? Ellen by se útoků této nevyzpytatelné ženy měla nejvíc obávat, díky své empatii se však umí do Saskie vcítit, umí ji pochopit a snad jí dokáže také pomoci. Liane Moriarty vám o tom povypráví svým žensky citlivým, vlídným stylem, rozebere mezilidské vztahy a situace do nejmenších detailů, aby vám poskytla nový úhel pohledu a poznání, že nic není tak jednoduše jednoznačné, jak by se mohlo zdát. Sama Moriarty na svých stránkách popisuje svou tvůrčí inspiraci takto: „Před mnoha lety jsem si vyšla s mužem, který byl stále pronásledován svou ex-přítelkyní. Když o stalkingu přemýšlíme, vybavíme si nejspíše hrozivě vypadajícího vlasatého muže, číhajícího někde v suterénu…Jak se ale může normálně vyhlížející žena s úspěšnou kariérou chovat tímto neobyčejným způsobem? Chtěla jsem vytvořit uvěřitelný obraz stalkerky, pronásledující bývalého partnera. Další možností pro pletichaření a manipulaci druhých je pro mě hypnóza. Rozhodla jsem se, že další postavou novely bude hypnoterapeutka. Bylo to báječná výmluva pro pokus nechat se zhypnotizovat ve jménu výzkumu. A výsledkem je Zamilovaná hypnotizérka.“ (volný překlad)


Knize dávám 8 bodů z 10. Odpočinkové, nijak nervy drásající čtení, od kterého čekáte hlavně, jak to nakonec vlastně dopadne. Odečítám body za zbytečnou mnohomluvnost v úvodu, prvních 100 stran pomalého rozjezdu mě trochu zmáhalo, později se ale kniha četla dobře a rychle. Texty Liane Moriarty jsou plné takových těch ženských postřehů, sama je manželkou a maminkou a ví, o čem život je. Líbí se mi její nestrannost a nadhled, nenadržuje žádné z postav, ačkoliv je každá úplně jiná,  naopak je hájí tím, že osvětluje důvody jejich chování. Její příběh vychází z reality současného života, nic neřeší, jen poukazuje na jeho pestrost a mnohoznačnost.

V recenzi jsou použity obrázky z volně dostupných veřejných zdrojů a z oficiálního webu autorky.

Žádné komentáře:

Okomentovat