úterý 23. srpna 2016

Lidské příběhy v dějinách

Edice: Můj příběh; I survived
Autor: Jill Atkinsonová, Ellen Emerson Whiteová, Vince Crossová, Sue Reidová, Pamela Oldfieldová, Jim Eldridge; Lauren Tarishová




Ráda bych své  - především školou povinné -  čtenáře informovala o sériích historických novel s názvem Můj příběh od nakladatelství Egmont s různými autory a sérii Lauren Tarishové pod názvem I survived, z níž v češtině vyšly v nakladatelství CPress pouze dva díly (Pod palbou – o událostech v Pearl Harbour v roce  1941 a Přes palubu – o zkáze Titaniku). Obě řady kratších novel jsou určeny mládeži a troufnu si říct, že také příležitostnému čtenáři, který hledá krátký a čtivý text, navíc ještě poučný a založený na skutečné historické události. Novelky mohou krásně doplnit představu o určitém historickém období nebo o průběhu určité události. Například v příběhu čtrnáctileté Alice (Morová epidemie), který je sepsán formou deníkových záznamů, se čtenáři představuje vývoj událostí roku 1665 a 1666 v Londýně, který byl stižen morovou nákazou a následně další pohromou, požárem, který zničil třetinu starého města.  Postava Alice je smyšlená, ale její příběh dokumentuje způsob života běžného Londýňana té doby, jeho zvyklosti, způsob uvažování. Dozvíte se například, jak rychle se nákaza morem šířila, jakým způsobem byli léčeni nemocní a jaká omezení se týkala zdravých, ale také jak se lidé tehdy stravovali, jak cestovali, jak se seznamovali, jakými předsudky trpěli. V samotném závěru jsou historická data přehledně shrnuta a v obrazové příloze naleznete také několik zajímavostí, které se příběhu týkají a které v učebnicích dějepisu nenaleznete, např. kopii týdenní soupisky mrtvých s počtem mrtvých rozděleným podle příčin úmrtí, pohlaví a věku obětí (na mor tehdy zemřelo přes 7000 lidí za týden, jiní padli za oběť horečkám, stáří, tuberkulóze, ale také třeba začervení nebo kvůli smutku). V příloze je také vyobrazen doktor  v protimorovém ochranném oděvu nebo podoba Londýna do velkého požáru. Existuje již celkem 9 příběhů dětí a mladých lidí, např. z doby obou světových válek, starověkého Egypta, Řecka nebo Říma.
Podobně jsou zpracované také texty Lauren Tarishové, která se ale zaměřuje více na 20. století. V angličtině je k přečtení 13 titulů, zahrnujících třeba i líčení novodobých tragédií jako bylo japonské tsunami nebo útok z 11. září 2001. České vydání je navíc tištěno velkým písmem a hrdinové Tarishové jsou o malinko mladší než hrdinové Mých příběhů, nebála bych se je proto doporučit už čtenářům mladšího školního věku, cca od 4. třídy, kteří se o historii již zajímají. Mám radost, že knihy tohoto druhu u nás vycházejí a přála bych si, aby zaplnily knihovničky školáků i police školních knihoven, protože příjemnou formou propojují poučení se zábavou (a díky svému rozsahu se jeví  i jako dobrá volba pro ty zoufalce, kteří čtou jen proto, že musí…).


Oběma sériím dávám 10 bodů z deseti s ohledem na to, jakému cílovému čtenáři jsou určeny. 


V recenzi jsou použity obrázky z veřejně dostupných zdrojů (nakladatelství Egmont  a CPress) a z oficiálních webových stránek L. Tarishové (http://www.laurentarshis.com).

Žádné komentáře:

Okomentovat