sobota 5. listopadu 2016

Alea, dívka moře


Kniha: Alea, dívka moře 1 (Volání z hlubin)
Autor: Tanya Stewner
Nakladatelství: Fragment 2016
Překlad: Lucie Simonová
Počet stran: 288

Kdybych tak byla znovu desetiletou dívenkou...a dostala do rukou knihu Tanyi Stewnerové, totálně bych si ji oblíbila a chodila bych se ptát denně do knihkupectví na datum vydání dalšího dílu. První díl totiž končí otevřeně a kdo si Aleu oblíbil, jistě si nenechá uniknout pokračování jejího příběhu.
Moje dcera  si Aleu oblíbila. Alea je dívka jako ona. Skromná, příjemná, spíše uzavřená. Ale zároveň velmi zajímavá, protože skrývá tajemství, kterému ani ona sama zatím nerozumí. Vždy ji varovali před chladnou vodou a ona se obávala případné alergické reakce, která by nastala při kontaktu s ní. Úzkostlivě sama sebe chránila jako skleníkovou květinku, než ji zlé okolnosti přiměly přehodnotit svůj postoj a pokusit se vyjít vstříc neznámu a dobrodružství. Alea dostane příležitost prožít nové situace, získat přátele a dozvědět se více o sobě a o svém původu. Když její pěstounka zůstane ve vážném stavu po prodělaném infarktu v nemocnici, Alea ji uprosí, aby směla čas její rekonvalescence trávit s partou nových přátel Sama, Bena a Tess, posádky lodě Crucis, která si říká Alfa Cru a brázdí vody evropského pobřeží. Na živobytí si parta vydělává pouličními hudebními vystoupeními. Alea je nucena překonat sebe sama, osmělit se a stát se součástí jejich dobrodružného života. Zkouší, co dosud nikdy nezažila: veřejně vystupovat, plavit se na lodi obklopena nebezpečným živlem, spolupracovat v týmu. Když jednou při bouři přepadne přes palubu a ponoří se pod hladinu, zažije největší překvapení svého života: neupadne do alergického šoku, jak předpokládala, ale přesně naopak, jakoby právě mořská voda byla jejím přirozeným životním prostředím. Alea nerozumí ničemu a skrývá své tajemství před ostatními alespoň natolik dlouho, než mu bude schopna alespoň trochu porozumět. Klíčem k záhadě jejího původu by mohlo být nalezení její biologické matky, o které jí několik informací poskytla její nemocná pěstounka Marianne. Posádka Crucis je ochotna Alee v pátrání po matce pomoci a na palubu přijímá dalšího člena, záhadného Lennoxe. Podaří se Alee dopátrat se informací, které jsou pro ni bytostně důležité? 
Německé vydání z roku 2015 obsahuje oproti českému překladu i další ilustrace, zobrazující postavy děje. Druhý díl série s názvem Barevné vody vyšel právě nedávno. 

Knížka plná napětí vám Aleino dobrodružství na 288 stranách zprostředkuje formou pohádkově čtivou a zajímavou. Cílovou skupinu čtenářů bych omezila na děti do 12 let a pokud bych nedala knize plných 10 bodů z deseti, dcera by mi to asi nikdy neodpustila... (Už se sama pasovala za první čtenářku a cenzorku této recenze...)

Žádné komentáře:

Okomentovat